maanantai 12. maaliskuuta 2007

Puolisukeltajat kuuluvat rannikon arkeen

Pieter Brueghel maalasi 1550-luvulla maiseman, jossa talonpoika kyntää peltoaan rannalla. Paimen taivastelee kuin katsellen huomisen säätä. Onkimies liottaa matoa ajankulukseen. Arkadisen tunnelman rikkovat vedestä sojottavat ihmisjalat.

Kai Mikkonen kirjoittaa kirjassaan Kuva ja sana, että yksi taulun nimeämisen perinteisistä tehtävistä on sitoa kuva tiettyyn viitekehykseen, tässä Ikaroksen lentoon.

Olen jättänyt keskusteluni Ovidiuksen kanssa vain lyhyisiin katkelmiin, enkä ole lukenut hänen Muodonmuutoksistaan tarinaa Daidaloksen ja Ikaroksen lennosta, nuorukaisen hybriksestä joka sai rangaistuksensa. Vasta nähdessäni perä perää Brueghelin teoksen Ikaroksen putoaminen ja Ovidiuksen runon rivit tajusin kuinka savolaisesti tämä flaami on runon lukenut.


Lentäjät nähdessään kalamies vapa kourassa taikka
paimen sauvoineen tai peltoa kyntävä maamies
katseli ihmeissään, kun uskoi vain jumalain noin
ilmoja liitelevän.

keskiviikko 7. maaliskuuta 2007

Uutinen joka vaikutti minuun

Hesarin nettimainoskampanja pysäytti miettimään mitkä uutiset ovat vaikuttaneet vuosien varrella. Kesä 1983 ja AIDS – hyvästi ajatus seksin vapaudesta! Macin kottaraispönttö vuonna 1986 ja mahdollisuus "latoa" kirja itse!

Ajatuksia jäsentäessä huomasin miettiväni paitsi ykkösuutisia, myös sitä mitkä aihepiirit ovat itselleni tärkeitä. Tässä minun karttani.

sunnuntai 4. maaliskuuta 2007

Poliittisia eläimiä

Unelmien keskustakirjasto -happening on esimerkki kivasta vaalikampanjatapahtumasta. Siellä oli hauska käväistä ihan oman kirjallisuusharrastuksen vuoksi vaihtamassa kirjoja. Vein toisten luettavaksi Marquesin Sadan vuoden yksinäisyyden ja Conradin Pimeyden sydämen. Mukaan otin Kai Mikkosen kirjan Kuva ja sana, joka luotaa kirjallisuuden-, kulttuurin- ja mediatutkimuksen välimaastoa.

Aristoteles tagitti meidät poliittisiksi eläimiksi. Tässä eduskuntavaalien alla on tullut oltua mukana vaalitalkoissa ja peilattua ajatusta, että rupeaisin elukaksi itsekin ensi kunnallisvaaleissa. Kolme sudenkuoppaa pitäisi kuitenkin välttää.

Miten kuunnella ihmisiä, arvostaa heidän näkökulmiaan ja pysyä asiassa? Miten välttää olemasta "poliitikko"? - Malmin markkinoilla viime viikonloppuna oli paikalla moni puolue. Vieressämme keskusteltiin vaaliteemoista, ja yhtenä aiheena mainittiin ympäristönsuojelu. Siinä sitten ehdotin, että toivottavasti heidänkin ryhmänsä ottaa tavoitteekseen kuudennen ydinvoiman sijaan energiankulutuksen rajoittamisen. Keskustelukumppani ei kuitenkaan halunnut puhua samasta asiasta. Hän sivuutti ydinvoimakysymyksen kokonaan ja piti pienen puheen kuinka hienon kaukolämpöä ja –kylmää tuottavan pumppulaitoksen Helsingin Energia on saanut aikaiseksi.

Toinen kysymys liittyy Hesarin tämänpäiväiseen juttuun julkkiksista ja julkisuudesta. Julkisuus on nykyisin mediaan liittyvä termi. Julkisuus on läsnäoloa mediassa. Ennen muinoin julkisuusasema tarkoitti julkista virkaa ja luottamustointa. Soininvaaran tavoin olen tätä vanhan ajan väkeä: medianäkyvyyden pitäisi nousta asiakysymyksistä, tulla substanssiosaamisen ansiosta.

Kuinka jaksaa pitkäjänteisesti ja aktiivisesti yhteisen hyvän asialla? Olisi turhaa lähteä mukaan ja heittää jalat pöydälle kun homma alkaisi maistumaan puulta. - Ensi viikolla on lukiossa nuoristojärjestö Allianssin ja koulun järjestämä vaalipaneeli, johon olen hankkinut nuoria kansanedustajaehdokkaita panelisteiksi. Yritin soittaa myös erään pienehkön puolueen Vantaan-osastoon. Heidän nettisivuiltaan arvelin löytäväni yhteystiedot. Ajankohtaista-palstan uusimmat uutiset ennakoivat kunnallisvaaleja 2004 ja puheenjohtajalle ilmoitettu puhelinnumero yhdistyi jonnekin, missä ei oltu kuultukaan kyseisestä ihmisestä.

torstai 1. maaliskuuta 2007

Kirjastot ajan iholla

Suomen Kulttuurirahasto käynnisti Kirjatalkoot-kampanjan, jolla se tukee kirjastojen aineistohankintaa jopa 3,5 miljoonalla eurolla. Tuki edellyttää kunnan omien aineistohankintaresurssien nostoa, ja rahasto sitten antaa oman osansa. Ideana on ”Ota kolme, maksa kaksi.” Elinkeinopoliittiset ulottuvuudet olivat päätöksessä mukana: tuki koskee vain kotimaisen kirjallisuuden hankintaa.

Eilen Kalevalanpäivänä järjestettiin Kirjastoparlamentti, jossa kirjaston ja politiikan edustajat keskustelivat kirjastojen tulevaisuudesta. Keskusteluun pääsi mukaan teemoja, joita ehdotin Kirjastoseuralle vihreiden tietoyhteiskuntatyöryhmässä tekemäni selvityksen perusteella. Kiva huomata, että omilla ajatuksilla on kaikua. Keskustelun nettiversion voit seurata täältä.

Unelmien keskustakirjasto pystytetään viikonlopuksi stadin vanhalle dösäasemalle. Vie tylsät pois ja vaihda teräviin. Kirjailijahaastatteluja ym. happeningiä.