sunnuntai 4. helmikuuta 2007

Metaforilla ratsastus on parilaji

Lingvistiikka tutkii miten kieli ohjaa ajattelua; retoriikka sitä miten kieli ohjaa toisten ajattelua.

Olen ollut hengeltäni enemmän lingvisti kuin retorikko. Politiikan myötä olen alkanut antaa arvoa savolaiselle kieroilulle, sille teholle jonka puhe saa, kun viesti ei ole valmiiksi jauhettu vaan vaatii vastaanottajan tulkintaa ja kannanottoa.

Yhdessä vihreässä blogissa oli energiansäästösitaatti ympäristöministeri Stefan Wallinilta: "lämpötilat alas, valot sammuksiin ja kaikki laitteet stand by -asentoon, kun se on mahdollista". Kommentoin siihen:

"kaikki laitteet stand by -asentoon"
Heh, sehän on metafora RKP:n politiikasta - ohjelmaa ei ole, kuva pysyy pimeänä, mutta poliitikko on "stand by"-tilassa vaikka ympäristöministeriöön, kunhan joku naksauttaa kaukosäätimestä "ministerisalkku"-kanavan päälle.


Metaforilla ratsastuksessa tunteet vievät ja äly ohjaa. Jan Blomstedt kysyy kirjassaan Retoriikkaa epäiljöille “Miksi ratsastaa metaforilla?” ja vastaa:

”Jos ‘ratsastaa’ sanoilla, voi nauttia liikkeestä, oivalluksista, vaihtuvista maisemista ja ratsastamisen rytmistä. Ja niinkuin ratsastaja kommunikoi ratsunsa kanssa, metaforillakin ratsastaessaan tuntee yhtaikaa seuraavansa ja ohjaavansa kieltä.”

Ei kommentteja: