sunnuntai 22. huhtikuuta 2007

Karttaa piirtäessä polut syntyvät aivoihin

Pihamökissä on ihan hiljaista. Makaan sohvalla kissa jaloissani ja rakennan käsitekarttaa Umberto Econ romaanista Ruusun nimi. Se on se keskiajan luostariin sijoittuva dekkari, josta on tehty Sean Connery -leffakin.

Karttaa piirrellessä ihastun kerta toisensa jälkeen siihen, että havaitsen uusia ja yllättäviä yhteyksiä. Voin melkein tuntea, kuinka ennen niin erilliset neuronit kytkeytyvät päässä poluiksi, kuulen kuinka sähkö surisee synapseissa.

CMapTools on ilmainen ohjelma, mutta sen joustavuus, jaettavuus ja yhteiskäyttö istuvat webkaksnollaan paremmin kuin sen kilpailijoilla. Miten lie jäänyt huomaamatta, että sen saa myös Macille. Kiitokset sekä opeblogin Annelle että TaiKin Antille, jotka tulivat softasta ITK-päivillä puhuneeksi. - Kokeilin tallentaa kartan html-sivuna. Klikkaa kuvaa.

Puolisoni kävi morjestamassa ja kaatoi lasillisen viiniä. Voi pojat tätä opiskelun mukavuutta!



JK: Nyt on kartta IHMC Public Cmaps (2) -serverillä, kansiossa 'The Name Of The Rose (Ruusun nimi)'.

5 kommenttia:

Anne Rongas kirjoitti...

Hellou, käsitekartta onkin sopiva väline kirjojen kanssa. Tuolla tyylillä voisi myös oppikirjoja lukea vaikka lukupiirinä. Cmapissä on tosi hienot yhteisölliset ominaisuudet. Kun antaa oikeuksia lukijoille, he voivat esimerkiksi lisätä karttaan kommentteja muistilapuilla ja sitten mappiin voi perustaa keskustelun jonkin käsitteen kohdalle ja keskustelua voi seurata sähköpostin avulla. Ja sitten voi laittaa monta mappia yhteen tietokeittoon ja katsoa, mitä käsitteitä omasta tai toisen mapista puuttuu. Ja sitten cmap sisältää myös sisäänrakennetun google-hakutoiminnon. Ja kaikenlaista muuta herkullista :-) hienoa, että tällaisia juttuja kehitellään.

Piisilmä kirjoitti...

Moi, jostain syystä en saanut perustettua kansiota cmap-serverille (IHMC Public Cmaps) eikä ohjedokumentti auttanut tarpeeksi.

Pitää tuo yhteisöllinen käyttö ottaa haltuun, niin voin sitten jakaa näitä ideoita töissä eteenpäin.

Anonyymi kirjoitti...

Moi, Piisilmä!

Kokeilit kansion luomiseksi oikeata hiiripainiketta palvelimen nimen päällä? Avautuvasta valikosta sitten 'Uusi' > 'Kansio...' ? Tällä tavoin homman PITÄISI onnistua.

Jos taas palvelinten (esim. ne IHMC:n palvelimet) nimet näkyvät harmaina, saattaa sinulla olla käytössä välipalvelin (jonka osoite täytyy antaa 'Näkymät - CmapTools' -ikkunan 'Muokkaa' > 'Asetukset' > 'Välipalvelinasetukset' -valikossa).

-Jarkko

ps. Loistava Ruusun nimi -kartta!
pps. 'IHMC Public Cmaps (2)' -palvelin on CmapToolsin tekijöiden mukaan paikka, jonne erilaiset, "vapautuneet testailut" ovat erityisen tervetulleita.

Piisilmä kirjoitti...

Kiitos, Jarkko!
Minä kun yritin perinteistä eli 'Tallenna nimellä,' mutta tallennusikkunasta puuttui Uusi kansio -painike.

Kommentit ym. luovat lisäykset tähän kimppakarttaan ovat tervetulleita! Se on nyt edistynyt tuosta html-versiosta.

Anonyymi kirjoitti...

Tere, kävin katsomassa karttaasi palvelimella ja jätin kommentin.

Laitan tuon 'uusi kansio' -painikkeen puuttumispointtisi lähitulevaisuudessa IHMC:n koodaajien tietoon. "Ohjelman isä" Alberto Canas on muuten ilmeisesti/alustavasti luennoimassa Helsingissä 23.5.

Minkäkokoisella näytöllä muuten työstät tuota karttaa? Ctrl+shift+z:lla alkaa mennä aika pieneksi 1280x1024 kuvapistekoolla :)

-nimim. pitää toki paperiaskartelusta a.k.a. ergonomi