maanantai 8. tammikuuta 2007

Barbaarit tulevat

Siirtolaisuus on täynnä kultaisia mahdollisuuksia. Kirjassaan Kyllä Amerikka opettaa Sitra-johtaja Antti Hautamäki kuvailee Eldoradoon saapuneet eurooppalaiset, afrikkalaiset, aasialaiset ja latinot: ”kaikkia heitä yhdistää englannin kieli ja paremman elämän toivo.”

Monikulttuurisuus on mielestäni Kalifornian kiinnostavin piirre. Se on myös osaselitys Kalifornian taloudelliselle menestykselle. Alue houkuttelee maahanmuuttajia kaikkialta maailmasta (...) Kiinalaiset ja intialaiset emigrantit johtivat 1990-luvun lopulla 24 prosenttia kaikista Piilaakson yrityksistä, ja ulkomaalaisten omistamat yritykset työllistivät 14 prosenttia alueen työvoimasta.”

Hollanti oli kymmeniä vuosia tunnettu suuresta siirtolaisten määrästä ja kulttuurien rauhanomaisesta rinnakkaiselosta. Pinnan alla kyteneet ristiriidat leimahtivat ilmiliekkeihin kahden murhan kautta muutama vuosi sitten. Oikeistopopulistinen poliitikko Pim Fortuyn murhattiin 2002. Rääväsuinen elokuvaohjaaja Theo van Gogh kuoli raa’alla tavalla 2004, kun ääri-islamilainen Mohammed Bouyeri sai tarpeekseen islam-kritiikistä.

"Toisen polven siirtolaisten ongelmat ovat erityisen pahoja. Toinen polvihan oli asialla myös Lontoossa, kun metrojunia ja bussi räjäytettiin," kirjoitti Heikki Aittokoski sunnuntain Helsingin Sanomissa.

Yhdysvalloissa siirtolaiset integroituvat ja kantavat taloutta eteenpäin. Euroopassa siirtolaiset jäävät työttömiksi sosiaalipummeiksi ja irralleen valtakulttuurista. Amerikka on siis onnistunut ja Eurooppa epäonnistunut.

Mistä ero johtuu? Euroopan ay-liikkeen minimipalkkarajoista? Siitä, että Euroopassa siirtolaisia tulee liian vähän - he muodostavat vähemmistön, kun taas USA:ssa siirtolaiset ovat enemmistö? Onko Eurooppa nähtävä Yhdysvaltojen tulevaisuuden kuvana, stagnaationa joka iskee siirtolaisuuden asettuessa?

Voisiko ero johtua Yhdysvaltain uskonnollis-kulttuurisesta sulatusuunin luonteesta eli suvaitsevuudesta eri tapoja kohtaan? Onko siinä, että ”kaikki ovat siirtolaisia” pakottava tarve löytää yhteinen ideologia, yhteinen symboliarvo, jotta olisi kohde johon identiteetti voisi kiinnittyä?

I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.

Siirtolaisuuden historia tarkoitti teurastusta intiaaneille, orjakaleereita afrikkalaisille, se tarkoitti rautateille nääntyviä kiinalaisia sekä alipalkattuja latinoja. "Kaukaasialainen rotu" (kuten he kutsuvat valkoista väkeä) meni, valloitti ja voitti. Ties vaikka Eurooppakin nousisi seuraavaksi maailmanvaltiaaksi, kun jokin siirtolaisryhmä pääsee vallankahvaan ja hyödyntää alkuperäisväestöä ja sen rikkauksia omiin tarpeisiinsa.

1 kommentti:

Piisilmä kirjoitti...

Siirtolaisuuteen liittyvää juttua oli myös eilen kotiin kolahtaneessa Tiede-lehdessä.